Teknoloji

Neden “Şu Anda” Ağlayan Ağustos Böcekleri Şimdi Sadece Ağustos Ayında Görünüyor?

saz çalıp şarkı söylemek ağustos böceği Aslında çok zeki hayvanlardır. Üstelik yaşam sürelerine bile karar verecek kadar akıllı!

Peki ama bu akıllı yaratıklar, Yaz çok sevdikleri için mi ağustos ayında ortaya çıkıyor? Meşhur cıvıltılarıyla tanıdığımız bu böcekler ağustos ayından sonra nereye kayboluyor?

Ağustos böceklerinin aslında bilinenden daha ilginç yönleri vardır.

Periyodik ağustosböcekleri olarak bilinen bu böcekler aslında yıllarca yeraltında yaşarlar. Tam da bu yüzden periyodik olarak adlandırılır. 13-17 sene toprak altında yaşadıktan sonra sadece hayatlarını yaşıyorlar. Yeryüzünde 4-6 hafta geçirmek için topraktan çıkarlar.Bitki köklerindeki özsuyu emerek toprak altında kanatsız gelişimlerini tamamlarlar.

Ayrıca 2000’e yakın çeşidi vardır. Bir böcek için bu sayı muazzam bir değerdir. Peki neden 13 ve 17 yıl yer altında yaşıyorlar?

Bugüne kadar bu konu birçok bilim insanı tarafından incelenmiştir.

Matematikçi prof. Glen Webb bu araştırmayı yapan bilim adamlarından biri. Taşındığı bir eyalette çok sayıda ağustosböceği olması ilgisini çekti. Kedi, köpek, kuş ve çevredeki pek çok hayvan ağustos böceklerini yerken, bu hayvanın tamamen zararsız ve hareketsiz olması, nasıl olup da neslinin tükenmediğini düşündürdü.

Birçok hayvan tarafından yenmesine rağmen çok sayıda üreyebilen bu böcekler için bir araştırma yapıldı. Webb, ağustosböceklerinin farklı zamanlarda 13-17 yıl yer altında yaşamasının mümkün olup olmayacağını araştıran bir çalışma yürüttü. İşteki yaşam döngüleri için 10-12Ve 15 gibi asal olmayan sayıları tercih ederdi.Yaptığı çalışma sonucunda ağustosböceklerinin popülasyonunun bu periyodik aralıklarla azalacağını gördü.

13 ve 17 yıl toprak altında yaşamalarının sebebinin hayvanlarla daha az karşılaşmaları olduğu sonucuna varıldı.

Ağustos böceklerinin, yaşam döngüsü 2-5 yıl olan kuşlar ve küçük hayvanlarla rekabet etme olasılıklarının en aza indirildiği bir dönemde yüzeye çıkmayı seçtikleri belirlendi. tamam ama Ağustos böcekleri hangi yılda ineceklerini nasıl bilirler?

Connecticut Üniversitesi’nden Dr. Chris Simon da Başka bir araştırma, ağustosböceklerinin bitki özündeki değişikliklere dayalı olarak yılları takip eden moleküler saatlere sahip olduğu sonucuna vardı. Dişi böcekler yumurtalarını ince parçalar halinde küçük yarıklar yaparak bırakırlar. Yumurtalar kırıldığında yavrular dışarı çıkar ve yere düşerler ve toprağa gömülürler. Onlar da yerin altında yüzeye çıkmak için yıllarca beklerler.

Ötmeleri de çiftleşmeyle alakalı ama nasıl oluyor da bu kadar yüksek bir ses çıkarabiliyorlar?

ağustos böcekleri, Özellikle çiftleşme mevsiminde şarkı söylerler. Erkek böcekler dişileri cezbetmeye ve cıvıltılarıyla kendilerini tanıtmaya çalışırlar. Dişi böcekler de yanıt olarak cıvıl cıvıl bir ses çıkararak erkekleri çekmeye çalışır. Bu ötme sesleri ırkın ortasında farklılık gösterebilmekte ve ırkların tanıtılması ve çiftleşme süreçlerinin kolaylaşmasına yardımcı olabilmektedir.

Bilinenin aksine bu cıvıl cıvıl ses ağızdan çıkmaz. Böceklerin yanlarında ve kuyruklarında ses çıkaran bir organ vardır. Bu organ bir davul hakkındadır. Kas hareketleri ile titreşim durumunda ötme meydana gelir.

Sıcak hava daha fazla güç tüketimine neden olur.

Ağustos böcekleri özellikle sıcak havalarda aktiftir ve cıvıltı davranışlarını sıcaklıkla ilişkilendirebiliriz. Sıcak hava, bu böceklerin metabolizmalarını hızlandırarak ve hareketlerini kolaylaştırarak daha fazla güç harcamalarına yardımcı olur. Bu, ötme seslerinin daha yaygın olmasına neden olabilir. Ama tüm duyduğumuz ağustos ayının . Dünyanın her köşesinde farklı ağustos böcekleri bulunduğu için kimisi gece, kimisi gündüz ötüyor; kimisi yazın, kimisi ilkbaharda.

Yeryüzünde sayılı günlerini geçirmiş bir ağustosböceği gördüğünüzde sakın onu boşa geçirip öldürmeyin, çünkü onlar kendileridir. en zararsız ve uyuyan böcek türleriönce gelir

Kaynaklar: ResearchGate, Gleen Webb, Wiley

bagcilar-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu