Şanghay İşbirliği Örgütü Suudi Arabistan’ın yeni ortağı: ‘Petro-dolar sisteminin sonu’
Suudi Arabistan Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Diyalog ortağı olmak Kral Selman tarafından onaylandı. son dönemde Amerika Birleşik Devletlerihegemonya dışında Bidenyönetimle tutarsız OPEC+’daRusya ile hareket ederek, Çin ile birçok anlaşmalar yaparak ve Pekin’inArabuluculuğunda İran ile ilişkileri geliştirmek için anlaşmaya varan Suudi Arabistan’ın bu adımı, yeni çok kutuplu dünya düzeni hakkında da değerli açıklamalar veriyor.
Asya’nınBugün ŞİÖ’nün en büyük ve stratejik ittifaklarından biri olarak kurulan Çin, Rusya, Kırgızistan, Tacikistan, Kazakistan, Özbekistan, Hindistan, Pakistan, İran9 üyesi vardır.
yanı sıra örgütün tam üyeleri Afganistan, Moğolistan ve Beyaz Rusya’danoluşturulan “Gözlemci Ülkeler”, Türkiye, Azerbaycan, Sri Lanka, Ermenistan, Kamboçya, Nepal, Suudi Arabistan, Mısır ve Katar’danoluşturulan “Diyalog Ortağı Ülkeler”var.
ŞİÖ’nün hedefi; karşılıklı inanç, uygun komşuluk ve dostane çıkarların güçlendirilmesi, bölgesel barış, güvenlik ve istikrarın korunması için ortak çabalar, terörizm, köktencilik, ayrılıkçılık, organize suç ve yasadışı göçün yanı sıra siyaset, ekonomi, bilim ve teknoloji, kültür ve eğitim ile ortak mücadele . güç, çevre konularında işbirliğinin gelişmesi olarak açıklanmaktadır.
SCOÜye devlet başkanları en son Eylül 2022’de Özbekistan’ın Semerkand’ı şehirde bir gösteri vardı. bu tepenin yukarısında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğande davet edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğandoruk konuşmasında “Ülkemizin doğu ile batı arasında köprü konumunda olması bize eşi benzeri olmayan fırsatlar sunuyor. Bu anlayışla güvenlikten ekonomiye, enerjiden ulaşıma, tarımdan turizme her alanda iş birliğine hazırız.” ihbar etmişti. Üstelik Erdoğan, “Hedefimiz Şanghay İşbirliği Örgütü’ne tam üyelik”ifadesini kullanmıştı.
BRICS’in yeni dünyada önemi
SCOdünyanın en hızlı büyüyen ekonomisine sahip ülkelerle birlikte Çin, Rusya, Hindistan, Çin, Brezilya ve Güney Afrika CumhuriyetiYarattığı BRICS’in yeni dünya düzeninde büyük önemi var.
Yüksek büyüme oranları, küresel sistemdeki potansiyel güçler ve bölgesel dinamikler ile öne çıkan konumları, BRICS ülkeler; Dünya yüzeyinin dörtte birinden fazlasını kaplar, 3 milyardan fazla insanı temsil eder (dünya nüfusunun yüzde 40’ı) ve yüzde 23’ten fazlasını oluşturur. BRICS ülkeleri, Avrupa ve Amerika’nın kontrolünde olan sistem yerine daha adil bir uluslararası düzene ulaşmayı hedefliyor. Bu açıdan BRICS ülkelerinin 2050 yılında dünyanın önde gelen ekonomileri olarak tanımlanması da önem arz etmektedir.
BRICS ülkeleri Türkiye’nin yakın işbirliği yaptığı ülkeler olarak dikkat çekiyor. türkiye cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 2018’de Johannesburg’da10. yapıldı BRICSZirve ve aile fotoğrafında yer alması Türkiye’nin bu birlikteliğe verdiği değeri ortaya koydu.
BRICS’e İranVe Arjantin’inAyrıca bazı ülkeler de üye olmak istiyor.
Suudi Arabistan’ın üyeliği nasıl yorumlanmalı?
Son olarak, Suudi Arabistan örneğinde olduğu gibi, Sputnik SCOve BRICS beğenmekAsya merkezli birliklerin yükselişi CET (Asya-Türkiye-Avrupa) Platformu Yöneticisi Dr. To Volkan Özdemirdiye sordu.
Özdemir, “50 yıllık petro-dolar sisteminin sonuna geldik”dedi ki:
Özdemir, “ŞİÖ, uluslararası sisteme yeni bir jeopolitik açılım sunuyor. Evrimini henüz tamamlamamış bir organizasyon. SCO aslında bir tartışma platformu sunuyor. Örneğin Pakistan ve Hindistan gibi birbiriyle sorunu olan ülkeler de burada yer alabilir. Burada oluşan barış platformu zamanla uluslararası sistemdeki etkinliğini artıracaktır.”ekledi.
BRICS ne vaat ediyor?
“Asıl değişim BRICS içinde yaşanıyor”devam ediyor ATA Platform yöneticisi Özdemir,söz konusu:
“Dünya artık Çin’in başlattığı ve Rusya’nın da başlatacağı dijital ulusal para birimi sistemine doğru evriliyor. Türkiye’nin de böyle bir adımı var. Bunun ardından BRICS bünyesinde altınla güçlendirilmiş ortak bir dijital para birimi ile uluslararası ödemelerde dolar karşısında yeni bir blok oluşuyor. BRICS oluşumu tarafından kurulan uluslararası ölçekli Yeni Kalkınma Bankası’nın başkanlığına eski Brezilya Devlet Lideri Dilma Rousseff atandı. Somut olarak ŞİÖ nasıl jeopolitik olarak yeni ufukları temsil ediyorsa, BRICS de dünya ekonomisinde Batı sistemine alternatif olarak uluslararası örgütlenmenin simgesidir.”
Türkiye ŞİÖ ve BRICS’e üye olabilir mi?
Türkiye BRICS üyeliğini de düşünmeli. BRICS’in ulusal para biriminde bir kredi mekanizması vardır. Bu, Türkiye’nin borç yönetimi açısından da çok anlamlı olur.”Özdemir, iki sendika için Türkiye’nin durumunu şöyle anlattı:
“Türkiye’nin ŞİÖ’ye tam üye olabilmesi için önce gözlemci statüsü kazanması gerekiyor. Türkiye NATO üyesi olduğu sürece ŞİÖ’ye tam üye olamaz. NATO’dan ayrılıp ŞİÖ’ye girmek kısa vadede mümkün görünmüyor. BRICS üyesi olmak için Türkiye’yi bağlayıcı uluslararası bir anlaşma yok. Daha da önemlisi, BRICS ekonomik olarak Türkiye için bir tercihten çok bir ihtiyaca dönüşüyor. Türkiye’nin bir yıllık kısa vadeli borcu 200 milyar dolara denk geliyor. Toplam dış borç yükü 500 milyar dolara yakın. Türkiye, ödeme istikrarı ve dış borçlanmada büyük bir dolar kriziyle karşı karşıya. BRICS’in Türkiye’ye sunacağı en değerli avantaj, altyapı yatırımları için ulusal para birimi cinsinden kredi sağlayan bir fona sahip olmasıdır. Dolayısıyla Türkiye, çok kutuplu düzenin temel göstergesi olan bu uluslararası örgüte katılmalıdır.”
Asya’da askeri ittifak mümkün mü?
Peki, Asya’da NATOBenzer bir askeri ittifakın kurulması mümkün görünüyor mu? Özdemir’inBu konudaki değerlendirmeleri şu şekilde olmuştur: