Yaşam

‘Suç dehası’ Meyer Lansky

1920’ler ABD’de eski gangsterlerin yasal boşluklardan yararlanarak ya da yasaları çiğneyerek mafya örgütlediği bir dönemdi. Özellikle alkol satışının yasaklanması, kaçakçılık açısından mafyaya yeni kapılar açmış; Devlet kurumlarını, polisi ve siyasetçileri kendi çıkarları için kullanmasına izin vermişti. Aynı zamanda uyuşturucu ve kumarhaneler mafyanın değerli iş kolları haline gelmişti.

Kumarhane denilince akla gelen ilk isimlerden biri; Las Vegas, Havana, Londra ve Bahamalar’da bu işten değerli gelirler elde eden Meyer Lansky, İtalyan-Amerikan mafyasının konumunu sağlamlaştırmada aktif rol oynadı ve birkaç küçük suçlama dışında yasa dışı kumar oynamaktan ceza almadı. da bu dönemde ün kazanıyordu.

1920’lerde devletin yasaklarından ve zaaflarından yararlanarak organize hata örgütlerinin perde arkasındaki ismine dönüşen ve “dahi bir suçlu” olarak nitelendirilen Lansky, yükselirken “mafya patronlarının babası” olarak anılıyor. matematiksel zekasını devletin her kademesiyle kurduğu bağlantılarda ve gazino işletmeciliğinde kullanarak.

Altın çağını 2. Dünya Savaşı sonrası dönemde, mafyanın kapitalizmle anlaşmaya vardığı dönemde yaşayan Lansky, İtalyanlar kadar Yahudi mafyasını da güçlendirdi. Aynı zamanda ulusal çıkarlar ve nüfuz çatışmaları için mafya ile devleti perde arkasında buluşturan isimlerden biriydi.

1900’lerin başında Avrupa’dan ABD’ye gelen ve önce sokağın kurallarını öğrenen, ardından kurduğu çeteye göz kırpan, mafyanın finans dehası Lansky, ABD Lideri Truman tarafından Başkanlık Özgürlük Madalyası’na layık görüldü. . Lansky’nin şirketlerinin avukatlığını yapan kişi, daha sonra ABD lideri olacak olan Nixon’du.

Gençliğinde New York mafyasının defterlerini tutan ve daha sonra yeraltı dünyasının kilit isimlerinden biri haline gelen Lansky’ye en yakın kişilerden biri olan Zali de Toledo, 1960’ların sonunda onunla tanışmış ve ona birçok kez aşık olmuştur. yıl. Şöyle diyor: “Tanıdığım Meyer çok yönlü bir insandı ve adaletsizliğe karşı mücadelede inandığı bir ahlak kuralına sahipti. El sıkışması, yazılı bir anlaşmadan çok daha değerliydi.”

Mafyanın Muhasebecisi, Zali de Toledo, Çeviren: Aycan Ak, 208 s., Mundi Kitap, 2022.

SON 1960’LARDA BAŞLAYAN TATLI AŞK

Hayatının önemli bir bölümünü Türkiye-İsrail arasında mekik dokuyarak geçiren İstanbul doğumlu Toledo, İsrail’de çalıştığı otelde kendisinden kırk yaş büyük olan Lansky ile tanışır. Toledo, girişle birlikte o anda aklından geçenleri yazdı: “Bu adamın yaptığı korkunç şeyleri kimse bilmiyordu ama ben umursamadım. Yani, beni çeken adam mıydı yoksa tehlike mi? İçimdeki uyarı sesi susmuştu. Yanıp sönen uyarı lambaları gitmişti. Beni bekleyen her şeye hazırdım, hatta can atıyordum. Sağduyu ve mantık, çıkmak üzere olduğum maceranın heyecanına yenik düştü.”

Zenginleştiği ve nüfuzunun arttığı dönemlerde, servetinin eriyip eski dostları tarafından dışlandığı dönemlerde birlikte yaşadığı Lansky için “birbirimizi tamamlıyorduk; Bazı yönlerden benim için bir baba figürü olsa da benden güç de alıyordu,” diyor Toledo.

Birlikte geçirdikleri zamana dair değerli detayları paylaşan Toledo, Lansky’nin ABD, Küba ve İsrail’de nasıl baskı gördüğünü, memleketinde yaşamasına nasıl izin verilmediğini, “suçlu” ve ötesinde bir insan olarak portresini çizerken anlattı. mafya babası” kimliği. Ayrıca ikilinin birbirine nasıl sarıldığını ve nasıl belaya ortak olduklarını anlatır. Toledo’nun bu sorunlu dönemle ilgili bir notu var: “FBI’ın Meyer’i yakalama çabası deliliğin eşiğine gelmişti. 1970 yılında Meyer, İsrail’de kalmak için vize başvurusunda bulundu. Duruşma iki yıl sürdü ve sonunda Meyer kaybetti. Meyer’i 1972’de davayı kaybettikten ve İçişleri Bakanlığı tarafından İsrail’de kalma vizesi reddedildikten sonra kritik bir karar bekliyordu. FBI, ABD’de Meyer aleyhine açılan davaları topluyordu ve ortada bir mahkemeye saygısızlık hatası vardı. (…) Meyer, İsrail’de kalmadığı için ABD’ye dönemedi…”

İsrail ile ABD arasında gidip gelen ve dönemi İsrail hükümeti tarafından mafya karşıtı propaganda için kullanırken hem ailesiyle hem de Toledo ile vakit geçirmeye çalışan Lansky, iki ülkenin istihbaratı tarafından yakından takip ediliyor. Ayrıca ABD’de aleyhine açılan birçok davadan beraat etmeye çalışıyor. Toledo o günlere dönüp baktığında, mafya şefi, iyiliksever, çoğu zaman evsiz ve ikili hayat yaşayan Lansky hakkında çok samimi: “Bugün, o zamanlar ikimizi de üzse de, ilişkimizin çoğunlukla gizli tutulmasından memnun. birlikte geçirdiğimiz her an ve Toledo dedi. Çalkantılı hayatına biraz neşe katabildiğim için minnettarım.

KIZGIN VE KIZGIN BİR MAFYA BABASI

Anılarından, notlarından ve Toledo’dan gelen mektuplarından yola çıkarak yazdığı The Accountant of the Mafia’da Meyer’i her yönden anlatıyor; Lansky’nin 16 Kasım 1972 tarihli mektubunda kaleme aldığı satırlar, Toledo’nun gördüğü ve tanıdığı adam hakkında ipuçları veriyor: “Yaşananlara ağlayamayız. Beni en ufak şaşırtmadı. Bir elleriyle verdiklerini diğer elleriyle geri aldılar.”

Kimi zaman yan yana kimi zaman mektuplar aracılığıyla süren Toledo-Lansky ortaklığı ve ikilinin hayatı pek çok sorunla uğraşmakla geçer. İkilinin yaşadığı bir aşkın ötesinde gizlilik ve dayanışma: Endişeler, İsrail milliyetçiliği, gizlilikten doğan yakınlık ve kırgınlıklar; Bu, Lansky’nin ölümüne kadar süren bir bağlantıdır, zaman zaman yakınlaştılar ve bazen yükümlülükler nedeniyle ayrıldılar. Aynı zamanda 1960’ların sonlarından başlayarak 1970’ler ve 1980’leri kapsayan, ABD ve İsrail çevresinde yaşanan siyasi, ekonomik ve sosyo-kültürel gerilimlerin de bir yansımasıdır.

Lansky’nin mektuplarında “Asla unutma” diye seslendiği Toledo ve 1960’ların sonlarından 1980’lere kadar aşık olduğu adamı her zaman hatırladığı için onun anısına bir saygı duruşu olarak yazdığı The Accountant of the Mafia. Şiirsel sözlerle ve kurmacalarla yazılacak bir roman yerine mektup ve fotoğraflardan oluşan basit cümleler ve gerçeklerle örülmüş bir kitap hazırlamayı tercih etti. Böylece hem haksız yere ilan edilen hem de devlet tarafından desteklenen, İsrail ve ABD’ye küskün, bazı siyasetçi ve yargıçlara kızgın, yasallaştırılmış ve yasa dışı kumar işinde mafya babası olan Lansky’nin farklı yüzünü anlatan bir kitap ortaya çıktı. , bazı yakın arkadaşlarının yanı sıra. .

habermihaliccik.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu